Ingredience: 300 g kuřecího masa, slunečnicový olej, sůl, mletá sladká paprika, vanilkový cukr, máslo, skořicový cukr, med, bylinky na ozdobu dle vlastního výběru, hlávkový salát, citrón, salátová okurka
Postup: Tento recept bude svým způsobem dost zvláštní, protože na špejli bude pouze a jen maso. Kuřecí maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si sladkou marinádu – slunečnicový olej, sůl, mletá sladká paprika, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, skořicový cukr a med. V této směsi necháme maso tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril, maso vyndáme z marinády, napíchneme na špejle a vkládáme na něj, kde grilujeme zprudka. Hotové špízy si vyndáme na talíř a sundáme ze špejlí. Nyní si nachystáme tzv. zelenou přílohu. Na jednu stranu si dáme zelenou bylinku na ozdobu dle vlastního výběru, omytou pod tekoucí vodou a osušíme. Na druhou stranu talíře si dáme hlávkový salát, pokapeme ho citrónovou šťávou a na něj položíme salátovou okurku nakrájenou na tenčí kolečka, pochopitelně omytá pod tekoucí vodou a osušená. Ještě můžeme posypat další zelenou bylinkou na zdobu, pokud možno jinou než na první straně talíře. Nejlepší na zdobu k tomuto pokrmu je kopr, tedy čerstvý, ale mnoho lidí má k němu odpor. To však dělají chybu, kopr má velmi blahodárné účinky, například u trávení, což je velmi důležité a mnoho jiného. Navíc krásně voní.
Vhodná příloha: saláty, ovoce