Skopová kýta na rožni

6 – 8 porcí

1 skopová kýta (2 – 2,5 kg, s kostí), 1 šálek oleje, 2 čerstvé větvičky rozmarýny, 2 čerstvé větvičky šalvěje, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře
Omáčka: 1 ½ šálku čerstvých listů máty peprně, ¾ šálku vody, ¾ šálku vinného octa

Čerstvou rozmarýnu a šalvěj vložíme do oleje, přikryjeme a necháme nejméně 3 dny v chladničce uležet.

Krátce před přípravou pokrmu připravíme omáčku: omyjeme listy máty peprné a necháme je dobře odkapat. Potom na ně nalijeme horkou vodu, přidáme vinný ocet, vše dobře promícháme, necháme ustát a nakonec omáčku slijeme.

Skopovou kýtu krátce opláchneme studenou vodou a osušíme. Odřízneme tuk, bílou kůži však ponecháme. Kýtu prošpikujeme česnekem, který jsme oloupali a nakrájeli na drobné nudličky. Kýtu nasadíme paralelně s kostí na rožeň, potřeme ze všech stran okořeněným olejem a rožníme 1 – 2 ½ hodiny za stálého otáčení nad ohněm. Během rožnění občas poléváme připraveným olejem. Po skončení sejmeme skopovou kýtu z rožně, položíme na dřevěné prkénko a před rozkrájením necháme 10 minut odpočinout. Během této doby potřeme kýtu solí a pepřem. Podáváme se studenou omáčkou z máty peprné.

Příloha: zelené fazolky připravené v alobalu, bílý chléb.

Doba přípravy: 3 dny + 3 hodiny.

Related Posts