Aladinova kouzelná pánev

500 g mletého masa (napůl vepřového – nepříliš tučného – a napůl hovězího), 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžička soli, 2 lžíce podmáslí nebo jogurtu, 1 lžíce vody, 1 větší nebo 2 menší vejce, 1 cibule nebo 1 lžíce sušené cibule, na špičku nože rozemleté majoránky nebo rozmarýny, 1 lžička kečupu, 60 g másla, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, ½ zelené papriky, 1 sklenička (2 cl) likéru nebo destilátu

Z mletého masa, vloček, rozmíchaného podmáslí nebo jogurtu, 1 lžíce studené vody, vejce, najemno nasekané nebo sušené cibule, majoránky nebo rozmarýny a kečupu připravíme pomocí dvou vidliček hladké masové těsto. Na válu z něho rukama opláchnutýma v chladné vodě vyválíme asi
30 cm dlouhý váleček, který pro 4 osoby rozdělíme přesně na 16 dílů. Každou porci – opět opláchnutýma rukama – znovu zpracujeme na hladkou placičku. Ve větší pánvi pak na mále opečeme rozkrájenou cibuli, jemně rozetřený česnek a na jemné plátky rozporcovanou zelenou papriku. Do této směsi vložíme masové placičky a necháme je nejméně 6 – 8 minut propéci. Zvenku musí zůstat maso světlé: podle toho volíme i intenzitu ohřevu. Jsou-li masové kotoučky skoro hotové, shrneme je směrem do středu pánve; po obvodě přilijeme předem ohřátý alkohol a zapálíme.

Příloha: bramborová kaše, salát.

Doba přípravy: 1 hod.

Před flambováním by v pánvi nemělo být více rozpáleného tuku než asi 2 lžíce. Byla-li masová surovina příliš mastná, příslušné množství tuku předem lžící odebereme. Pozor: maso se delší úpravou stále více a více vysušuje.

Related Posts