4 řezy svíčkové, 1 lžíce oleje na pečení, trochu soli, 1 lžička másla, 250 g žampiónů, 1 sklenička koňaku
Řezy (steaky) nedopečeme, neboť při flambování ještě projdou dalším „ohněm“. Žampióny podusíme na cibulce, necháme je odkapat a ve flambovací pánvi na másle zahřejeme. Na jejich okraje přilijeme předehřátý koňak a zapálíme, když dosáhne potřebnou vyšší teplotu. Ještě hořící žampióny rozdělíme na hotové plátky masa.
Při tomto receptu je důležité, aby celá příprava proběhla rychle: steaky nesmějí v kuchyňské pánvi „odpočívat“ příliš dlouho, aby neztuhly.
Doba přípravy: 50 min.
Žampióny omyjeme rychle a snadno takto: do větší misky s chladnou vodou vmícháme lžíci mouky, žampióny v této směsi mírně promícháme a dáme na sítko odkapat. V tomto sítku žampióny „osprchujeme“ – promyjeme jemně rozptýleným proudem vody. Před vlastním dušením pak žampióny musíme ještě znovu důkladně osušit!