1 středně velká masitá kachna, trochu soli a tymiánu, 500 g chuťově výrazných jablek, olej na potření alobalu, 1 lžička másla, 1 sklenička (2 cl) kalvadosu nebo slivovice
Pečící troubu dobře rozehřejeme. Připravenou kachnu zevnitř a zvenčí prosolíme a potřeme rozetřeným tymiánem. Jablka rozčtvrtíme a naplníme jimi vnitřek kachny. Kachnu nemusíme zašívat, stačí přes břišní otvor vhodně položit velký kus alobalu. Dostatečně velký kus hliníkové fólie potřeme peroutkou olejem a celou kachnu do něj zabalíme. Okraje fólie přitom přeložíme přes sebe, čímž vznikne dosti pevný obal. „Balíček“ položíme na rošt nebo pekáč a vložíme do hodně vyhřáté pečící trouby. Kachnu musíme péci celkem asi 2 hodiny, z toho prvních 45 minut v silné žáru, zbytek doby asi při 200 °C. Po vyjmutí z alobalu potřeme nerozporcovanou pečeni na předehřáté desce máslem, přelijeme ji lihovinou a zapálíme. Kdo chce docílit většího ohně, může nalít asi ½ skleničky předehřátého alkoholu i přímo na flambovací podložku.
Příloha: červené zelí, bramborové knedlíky.
Doba přípravy: 3 hod.