1 větší kuře, trochu soli, 2 lžíce rostlinného oleje, ½ skleničky červeného vína nebo 3 lžíce vody, několik kusů petržele s natí; ½ lžíce másla, 1 zelená paprika, 4 rajčata, 200 g žampiónů, sůl, špetka pepře, 1 sklenička (2 cl) koňaku nebo brandy
Umyté kuře rozdělíme nůžkami na drůbež na 4 díly. Můžeme rovněž vyříznout jen stehna a k tomu rozpůlit prsa s oběma křídly. (Zbytek použijeme na polévku.) Kusy masa osolíme a v horkém oleji po všech stranách opečeme. Přidáme červené víno a necháme asi 40 minut přikryté dusit na mírném ohni. Umyté petrželové kořeny přidáme k masu na posledních 20 minut, pak je odstraníme. Připravenou zeleninu (papriku rozkrájíme na velmi malé kousky) dusíme na horkém tuku, okořeníme a necháme dojít ve vlastní šťávě. Hotové kuřecí porce přeneseme do ploché předehřáté mísy. Zeleninu (bez šťávy) uspořádáme ozdobně kolem masa, přelijeme předehřátým alkoholem a zapálíme.
Doba přípravy: 1 hod. 30 min.