4 krajíčky bílého chleba (veky), máslo k jejich namazání, 1 větší jablko, 1/8 litru vody, citrónová kůra, ½ lžíce práškového cukru, 4 lžičky brusinkového kompotu (nebo kousků ananasu z kompotu), 1 lžíce másla, 500 g drůbežích jater, 100 g malých cibulek, 1 malá konzerva žampiónů, sůl, 1 sklenička (2 cl) džinu nebo koňaku
Krajíčky chleba namažeme a položíme na čtyři mělké talířky. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a udusíme, ne však příliš doměkka. Zchladlými čtvrtkami jablka a kompotem ozdobíme okraje talířků. V horkém tuku mezitím opékáme dohromady cibulku a játra, a to tak, aby vnitřnosti změkly, ale aby nezčernaly. (Nejlépe přikryjeme občas pánev víkem. Pokud by se z masa uvolnilo příliš šťávy, je nutno část šťávy před flambováním odlít.) Žampióny ohřejeme zvlášť ve vlastní šťávě a přidáme k játrům. Alkohol dobře předehřejeme, nalijeme jej ze strany na pánev a zapálíme. Za občasného protřepání necháme vyhořet a hotový pokrm rozdělíme na jednotlivé připravené krajíčky chleba.
Doba přípravy: 50 min.
Játra by neměla být před flambováním zcela „hotová“. Jak plameny dohořívají, jednotlivé kousky jater mírně posolíme, ovšem pozor: příliš brzo solená játra ztvrdnou a vyschnou.