Ingredience: 300 g zeleniny dle vlastního výběru – paprika, cuketa, rajčata, lilek, baklažán, žampiony a tak dále, sůl, olivový olej, med, citrónová šťáva
Postup: Zeleninu na špízech na bázi grilování už jsme párkrát představili, ovšem dnes to bude něco úplně jiného. Není totiž úplně zvykem kombinovat zeleninu s medem, takže půjdeme si ukázat, jak na tento recept. Veškerou zeleninu si umyjeme a osušíme. Nyní máme dvě možnosti, jak naložit s marinádou. Tu připravíme smícháním těchto surovin – olivový olej, sůl, med a citrónová šťáva. Nyní buď zeleninu samostatně naložíme do marinády na celou noc, nebo ji nejdříve napícháme na špejle, respektive jehly a takto připravené špízy ponoříme do marinády, též přes noc. Záleží tedy na každém, jaký zvolí systém. Když uplyne doba na marinování, další den si rozpálíme gril. Špízy vyndáme z marinády a zprudka grilujeme po všech stranách. Hotové si vyndáme a může podávat s přílohou v podobě něčeho dalšího grilovaného či jemnějšího. Doufáme, že jsme ukázali i to, že zelenina nemusí být jen na klasické marinádě, ale třeba nasladko.
Vhodná příloha: omáčky