Ingredience: 300 g zeleniny dle vlastního výběru – červené a zelené papriky, lilek, baklažán, cuketa, kukuřice a tak dále, sůl, olivový olej, citrónová a limetková šťáva, kečup, pepř, okurkový lák, med, větvička rozmarýnu, tvaroh, smetana ke šlehání – 33 %
Postup: Grilovanou zeleninu už jsme párkrát měli v receptech, ale dnes to bude speciální díky marinádě, která bude mít sladkokyselý nádech, což není zrovna obvyklá záležitost v tomto spojení, takže jdeme se podívat, jak ji připravit. Zeleninu podle vlastního výběru si umyjeme a osušíme. Marinádu připravíme smícháním olivového oleje, soli, pepře, citrónové a limetkové šťávy, láku z okurek, kečupu a medu. Dáme marinovat na tři hodiny. Po uplynutí doby vytáhneme a vkládáme na rozpálený gril. Grilujeme zprudka po všech stranách a v průběhu procesu poléváme zeleninu olivovým olejem. Hotovou si vytáhneme na talíře a ozdobíme větvičkou rozmarýnu. Připravíme si k zelenině jednoduchý dresink. Smícháme olivový olej, sůl, pepř, tvaroh a smetanu. Pořádně promícháme a zeleninu si můžeme namáčet a spolu s přílohou konzumovat. Jak je vidno, tak ze zeleniny se znovu dá připravit něco nového, ne vždycky jenom špízy či klasickou marinádu. Jelikož se jedná o výživné jídlo, co se týká zdravotního hlediska, tak se může zvolit ještě další mírnější příloha.
Vhodná příloha: pečivo, dresinky, rýže