Ingredience: 300 g vepřového masa, 300 g zeleniny – zelená a žlutá paprika, případně červená řepa, sůl, olivový olej, citrónová šťáva, med, povidla, ananas, pomeranč, mandarinka, sušené oregano, sušený tymián, barevný pepř, vejce, hořčice, smetana ke šlehání nebo tvaroh
Postup: Tyhle špízy budou velmi zvláštní, protože marináda, ve které budou, se skládá převážně z ovocných přísad, a to dává zvláštní chutě a vůně, které ve spojení se zeleninou a masem nejsou až tak obvyklé. Maso si tedy omyjeme, osušíme a vložíme do marinády, která se skládá z těchto surovin – olivový olej, sůl, povidla, ananas, pomeranč, mandarinka, citrónová šťáva, med, kečup, oregano, tymián a kuličky barevného pepře. Veškeré ovoce se dá získat z kompotovaného stavu, ovšem může být i čerstvé. Obě dvě formy však musí být překrájené na co možná nejmenší kousky. V marinádě maso necháme celou noc. Druhý den si připravíme zeleninu. Opláchneme, osušíme, překrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Další věcí je, dát si uvařit vejce natvrdo, obvykle to trvá devět, maximálně deset minut, ne více, jinak by byla převařená. Z nich použijeme bílky. Žloutky si odložíme stranou. Na jehly napícháváme maso, zelenou papriku, bílek, žlutou papriku a takto to pokračuje až do zaplnění jehly. Pokud by někdo chtěl, může si přidat do špízu i červenou řepu, ale není to podmínkou, stejně jako pořadí surovin na jehle. Vložíme na rozpálený gril a zprudka připravujeme ze všech stran. Hotové vyndáme na talíř a můžeme si k nim dát žloutky na ozdobu nebo si připravit lehkou směs. Žloutky utřeme s hořčicí, solí a smetanou ke šlehání nebo tvarohem. Vše promícháme a můžeme podávat.
Vhodná příloha: brambory, omáčky