Pečené brambory v alobalu

8 – 16 velkých brambor, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 250 g bylinkového másla (viz str. 78).

Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Na ploché straně křížem rozřízneme a vetřeme sůl. Každý brambor zvlášť zabalíme do alobalu potřeného olejem. Vložíme přímo do rozžhaveného uhlí (ne do středu, spíše ke straně) a pečeme asi 40 minut, větší brambory 50 minut. Během pečení brambory několikrát obrátíme grilovacími kleštěmi. Pak vyjmeme zabalené brambory z žáru, stiskneme v alobalu ze všech stran, nahoře otevřeme a na každý brambor položíme kousek bylinkového másla. Brambory jíme lžičkou z alobalové misky. Tyto brambory je také možno péci v troubě.

Doba přípravy: 70 min.

Místo bylinkového másla můžeme použít také jinou náplň. Například:
Ze sýrového krému: 2 porce čerstvého smetanového sýra, špetku soli, špetku bílého pepře a trochu rozemleté cibule smícháme se smetanou, dokud nevznikne hladká hmota. Můžeme přidat také pažitku.

Related Posts