Ingredience: 300 zeleniny podle vlastního výběru – barevné papriky, žampiony, šalotka, kukuřice a tak dále, olivový olej, sůl, česnekové grilovací koření, zázvor, citrón
Postup: Špízů jsme si ukázali už docela dost, ale tentokrát to bude znovu jiný způsob. Všechnu zeleninu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Vše si též nakrájíme na menší kousky, u žampiónů odstraníme akorát nožičku. Nyní si nachystáme marinádu, ale pro určitou část zeleniny – papriky a cibule. Smícháme si olivový olej, sůl, česnekové grilovací koření a zázvor. Pro další zeleninu – kukuřice a žampiony – je zase trochu jiná. Smícháme si na ni olivový olej, sůl, citrónovou šťávu a kůru. Každou zeleninu ponoříme do té její marinády a necháme v ní přes noc – oba dva případy. Další den si rozpálíme gril. Nachystáme si jehly. Každý si určí pořadí, jaké chce, ale může to být například takto – žampion, zelená paprika, šalotka, oranžová paprika, kukuřice, červená paprika a zase žampion a tak dále, dokud se nezaplní jehla. Špízy ještě zakápneme olivovým olejem a dáme na gril zprudka grilovat. Hotové špízy si vytáhneme na talíře a můžeme servírovat. Tento způsob je vhodný pro vegetariány, protože zde není ani sebemenší náznak jakéhokoliv masa.
Vhodná příloha: dipy