Ingredience: 300 g cuket, olivový olej, hrubozrnná sůl, klasická sůl, lněný olej, zakysaná smetana, česnek, cibule, pažitka, tvaroh, mléko, sterilované okurky, sterilovaná červená paprika, sterilovaný hrášek, sterilovaná kukuřice
Postup: Tento recept na grilování se bude výrazně lišit, protože cukety budou naložené pouze ve třech surovinách. Takže hned půjdeme na to. Cukety neloupeme, ale omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme si je na plátky. Smícháme si marinádu pomocí těchto surovin – olivový olej, hrubozrnná sůl a lněný olej. Lněný olej je nesmírně zdravá surovina, a to úplně pro každého, kdo však není na něj přecitlivělý neboli alergický. V této směsi necháme cukety tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty cukety vyndáme a vkládáme na rozpálený gril, kde můžeme grilovat zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a připravíme si omáčky k namáčení. Smícháme si zakysanou smetanu, utřený česnek, cibuli najemno nasekanou a k tomu všemu i najemno nasekanou pažitku. Důkladně promícháme a máme jednu omáčku hotovou. Nyní přejdeme ke druhé. V misce si smícháme tvaroh, mléko, najemno nasekané sterilované okurky, sterilovaný hrášek, najemno překrájenou sterilovanou papriku a sterilovanou kukuřici. Vše důkladně promícháme a druhá omáčka je hotová. Cukety se střídavě namáčejí do každé z omáček, aby se naschvál míchali chutě.
Vhodná příloha: dipy, omáčky