400 g sterilovaného zelí z konzervy, 2 plátky ananasu z konzervy, 6 lžic ananasové šťávy z konzervy, 2 bobulky jalovce, ½ bobkového listu, 8 velkých tenkých plátků vařené šunky, 8 plátků eidamu, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky.
Sterilované zelí nejdříve dvěma vidličkami pečlivě rozprostřeme v kastrolu. Ananasové plátky rozkrájíme na malé kousky a smícháme je s ananasovou šťávou a zelím. Do této směsi přidáme ještě bobulky jalovce a bobkový list. Vše dusíme při mírné teplotě asi 20 minut.
Na každý plátek šunky položíme plátek sýra a nahoru rozdělíme i dušené zelí (z něhož jsme odstranili jalovec a bobkový list). Šunku stočíme a polotovar zpevníme několika párátky nebo obtočíme silnější nití. Olej smísíme s mletou paprikou a vzniklou směsí šunkové závitky potřeme. Naplněné polotovary grilujeme v předehřátém elektrickém grilu, na roštu grilu s dřevěným uhlím nebo v grilovací pánvi asi 8 minut za častého otáčení a potírání zbytkem oleje.
Příloha: černý chléb, mírně kořeněný tomatový džus.
Doba přípravy: 40 min.