Jak podáváme grilády

Vkusné a správné prostírání má nejen velký význam estetický, ale i zdravotní. Obě hlediska se vzájemně doplňují a patří neoddělitelně k požadavku kulturního stolování. Každý lékař nám potvrdí, jak velký vliv na trávení i vylučování trávicích šťáv má příjemné prostředí a způsob podávání jídla.

Prostírání v domácnosti se řídí všestranně platnými zvyklostmi, které však doplníme nebo upravíme podle návrhů, o kterých se později ještě zmíníme.

Sváteční atmosféru pomůže vytvořit čistý ubrus, jednobarevný nebo s drobným vzorem ve výrazných barvách, například sytě červený, žlutohnědý nebo sytě zelený. Široké, ploché talíře stavíme asi 3 cm od okraje stolu. Obvyklá je barva bílá, i když velmi atraktivní jsou talíře s hnědou polevou či s kobaltovou modří. Na pravou stranu položíme jídelní nůž obrácený ostřím k talíři. K levé ruce položíme vidličku, vždy hroty vzhůru. Napravo před nůž postavíme skleničku na nápoje. Vlevo od talíře klademe ozdobně složený ubrousek, a to pod vidličku přímo u talíře, nebo nad talíř.

Uprostřed stolu bývá košíček s chlebem či pečivem. Při podávání grilovaných pokrmů nezapomeneme na celou sadu potřebného koření, sůl, studené omáčky a mlýnek na pepř. Tato souprava by měla být v dosahu všech stolovníků. Ochucení podávaných grilád je důležitou součástí hostiny. Umožníme tak zúčastněným osobám nejen úpravu pokrmu podle vlastní chuti a představ, ale vytvoříme i příznivou atmosféru pro pečeť kolektivní účasti na charakteristických organoleptických vlastnostech podávaných lahůdek.

Na prostřený stůl patří i vhodná květinová výzdoba. Velikost a výška vázy s květinami musí být volena tak, aby nepřekážela v rozhledu, zejména osob sedících proti sobě. Zapálená ozdobná svíčka je také vhodným prostředkem k vytvoření intimní, sváteční atmosféry.

Důležité je konečně i osvětlení stolu v místnosti. Nejvhodnější je svítidlo umístěné v přiměřené výšce nad středem stolní desky. Plocha stolu je pak dostatečně osvětlena, ostatní místnost je v pološeru. Stínidlo lampy musí být řešeno tak, aby neoslňovalo.

Grilování na verandě či na zahradě má také svá pravidla. Místo určené ke konzumaci by mělo být poblíž otevřeného grilu nebo zahradního krbu. Pro pohodlí strávníků se postaráme nejen o pohodlné sedačky, ale i přiměřené odkládací prostory. Nemusí to být vždy obvyklý stůl. Oblíbené jsou i přenosné menší stolečky, které usnadní upravit zahradní odpočívadlo podle přání účastníků.

Kolektivní zábava spojená s přípravou rožněných pokrmů počítá s přímou účastí všech hostů na přípravě jídla.

Družnou atmosféru umožňuje společně posezení kolem ohně. Grilování je tedy oblíbenou zábavou především večer, za soumraku. V našich klimatických podmínkách, kde jsou večery citelně chladnější, dáme přednost místu na závětrné straně, chráněné košatými stromy nebo jednoduchou stříškou proti případné nepohodě.

Prostírání nevyžaduje důsledně dodržovat dříve zmíněné zvyklosti. Místo talířů lze použít i speciální obdélníková prkénka z tvrdého dřeva. Tyto podnosy jsou po obvodu vybaveny mělkými žlábky, které zabraňují přetékání šťávy či omáčky. Při grilování drůbeže, kterou často jíme v ruce, jsou nepostradatelné papírové ubrousky, připravené v dostatečném počtu.

Hezky prostřený stůl není před chystanou hostinou pod širým nebem naší jedinou starostí. Zásadou správného prostírání je požadavek, aby každý stolovník měl nejen vše potřebné na dosah ruky, ale i dostatek volného místa. Z toho důvodu je vhodné umístit poblíž dostatečně velký odkládací stůl, na kterém jsou připraveny všechny příbory, talíře a sklenice, které pak podle potřeby přemístíme do kuchyně, často velmi odlehlé.

Pružný způsob obsluhy si doma usnadníme praktickým servírovacím vozíkem. Na zahradě, především tam, kde není pro použití vozíku dostatečně rovný terén, dáme přednost několika větším podnosům.

Důležitou společenskou formalitou je pozvat včas a vhodnou formou hosty na společnou hostinu. Návštěvu sjednává hostitel s hostem buď osobně, nebo telefonicky, aby měl možnost přizpůsobit se jeho přáním a možnostem. Pouze nepostihnutelné hosty zveme dopisem.

Related Posts

Vaříme na dovolené

Příprava jídla na výletě nebo na dovolené by neměla být „přehlídkou ztraceného času“, ale příjemnou a organickou součástí života ve