250 g vepřového filé, 250 g vepřových jater, 1 červená a 1 žlutá paprika, 12 malých sladkokyselých okurek, 2 lžíce oleje, špetka soli a špetka pepře
Omáčka: 2 vejce, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce cukru, špetka česneku, špetka soli, několik kapek šťávy z lisované cibule, 3 lžíce oleje, 1/8 litru kyselé smetany, 1 lžíce bílého vína, několik kapek citrónové šťávy
Vejce vložíme do horké vody a necháme asi 10 minut vařit. Oba druhy masa krátce opláchneme studenou vodou, dobře osušíme, zbavíme blan a šlach a nakrájíme na stejně veliké kostky. Papriku rozpůlíme, zbavíme vnitřních žeber a všech zrníček, dobře omyjeme a rozkrájíme na osminky. Na čtyři grilovací jehly navlékneme střídavě oba druhy masa, kousky paprik a malé okurky. Olej smísíme se solí a pepřem a vzniklou směsí jednotlivé porce potřeme. Grilujeme asi 8 minut na uhelném nebo elektrickém grilu; nezapomínáme na časté obracení a potírání zbytkem kořeněného oleje.
Uvařená vejce prudce ochladíme v proudu studené vody, oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky. S vaječnou hmotou smícháme postupně hořčici, cukr, česnek, sůl, lisovanou šťávu z nastrouhané cibule, kyselou smetanu a bílé víno. Nakonec přidáme i citrónovou šťávu. Tuto omáčku podáváme jako pikantní doplněk ke grilovanému masu.
Příloha: bílá veka, hlávkový salát.
Doba přípravy: 45 min.