4 řezy svíčkové, 2 lžíce černého pepře, 1 lžíce oleje, na špičku nože soli: 1 konzerva žampiónů, 1 lžička másla, 1 sklenička (2 cl) koňaku nebo brandy
Masové řezy vysušíme utěrkou, rozdělíme na ně nahrubo roztlučený pepř a rukou je mírně naklepeme. Maso opečeme po obou stranách v horkém tuku. Po 5 – 6 minutách mírně osolíme a dáme do tepla. Ve flambovací pánvi rozehřejeme máslo a na něm – za stálého natřásání obsahu – ohřejeme žampióny, které jsme předtím nechali odkapat na sítku. Po skončení dušení vložíme mezi ně hotové steaky. Alkohol rozlijeme opatrně po obvodu žampiónů, ohřejeme jej a zapálíme.
V malé flambovací pánvi můžeme steaky flambovat i jeden po druhém. K tomu ovšem potřebujeme 4 (menší) skleničky alkoholu, pracovat musíme rychle a talíře musí být dobře předehřáté.
Doba přípravy: 40 min.