Ostré roštěnky

4 roštěnky, 1 lžíce tuku, trochu soli a pepře, 1 lžíce másla, 1 sklenička (2 cl) vinjaku, slivovice nebo koňaku

Maso nejdříve rychle opečeme na velmi horkém tuku z obou stran; po skončení této úpravy by mělo pod tlakem lehce pérovat. Teprve pak okořeníme. Na flambovací pánvi rozpustíme tuk, steaky v něm dále opékáme a po vhodné době polijeme alkoholem. Lihovina se musí na pánvi nejdříve nechat dobře prohřát, jinak bychom měli potíže se zapálením. Zapálíme a necháme dohořet.

Podáváme s hranolky nebo s rýží a salátem, navíc ještě se smetanou a křenem, servírovanou na mističkách ze salátových listů.

Doba přípravy: 40 min.

Smetana s křenem: 2 – 4 lžíce dotuha našlehané sladké smetany smícháme se lžičkou octa, špetkou cukru a špetkou soli a 3 – 4 lžícemi jemně nastrouhaného křenu. Nejlépe chutná tato příloha dobře vychlazená; uskladněná ve sklenici se šroubovým uzávěrem vydrží v ledničce i několik dní.

Related Posts