500 g drůbežích srdcí, 1 l vody, 1 svazek polévkové zeleniny, trochu soli a muškátu, 2 lžíce másla, 2 velké cibule, 4 rajčata, na špičku nože majoránky, soli a papriky, 1 sklenička (2 cl) slivovice nebo džinu
Umytá srdce (zbavená tužších blan) vložíme s polévkovou zeleninou, solí a muškátem do vařící vody a necháme asi 1 hodinu na malém ohni „bublat“. Mezitím na flambovací pánvi upravíme – na horkém oleji – doměkka nejdříve cibuli, k níž později přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, a vše okořeníme. Při konečné úpravě vložíme horká srdce sběračkou do předehřáté hlubší misky a přikryjeme je pokličkou. Směs cibule a rajčat přelijeme předehřátým alkoholem, zapálíme a přemístíme na maso.
Příloha: toasty, bramborová kaše.
Doba přípravy: 1 hod. 30 min.
Srdce nikdy nepečeme, vždy jen vaříme; až do doby konzumace by měla zůstat v polévce. Tak totiž toto velmi chutné a výživné maso neztvrdne.