Flambovaná telecí játra

4 tenčí plátky telecích jater (asi 100 g), 2 lžíce oleje, 1 lžička sušené cibule, 2 lžíce jemných ovesných vloček, 4 tenké plátky ementálu nebo jiného tvrdého sýra, 1 sklenička (2 cl) džinu nebo brandy
Na obložení: čerstvá petrželka a 2 lžíce červených paprik naložených v octě

Naloženou červenou papriku rozkrájíme na pravidelné proužky a ozdobíme ji – společně s petrželkou – jednotlivé talířky.

Játra opečeme v horkém oleji, asi 2 minuty po jedné straně, pak obrátíme, posypeme cibulí a ovesnými vločkami a opékáme další 2 minuty. Na každý ještě teplý plátek jater položíme plátek sýra a zahříváme další 2 minuty pod pokličkou. Pokličku občas na několik vteřin nadzvedneme: játra by již měla být hotová a sýr středně měkký. Příliš mnoho uvolněné tekutiny, šťávy, vadí, alkohol by hořel jen obtížně nebo někdy vůbec ne. Lihovinu nalijeme kolem kousků jater, trochu prohřejeme a pak zapálíme. Sůl není třeba, neboť v sýru a paprice je dost koření!

Podáváme s čerstvým chlebem, k tomu pivo či bílé víno.

Doba přípravy: 50 min.

Related Posts

Salámovo - sýrová chlebová rolka

Salámovo – sýrová chlebová rolka

Ingredience: Salámovo - sýrová chlebová rolka rozmrazte půl kila zmrazeného těsta na bochník chleba půl kila uvařeného snídaňového salámu nastrouhaný
Grilovaná omeleta v banánových listech

Grilovaná omeleta v banánových listech

[caption id="attachment_4963" align="alignright" width="300"] Grilovaná omeleta v banánových listech[/caption] Ingredience: banánové listy, slunečnicový olej, sůl, vejce, kokosové mléko, ledový salát, šalotka,
Grilovaný toast se sýrem a rajčaty

Grilovaný toast se sýrem a rajčaty

[caption id="attachment_4861" align="alignright" width="300"] Grilovaný toast se sýrem a rajčaty[/caption] Ingredience: 300 g chlebu, olivový olej, sůl, česnek, tvrdý sýr,