Křupavá jablečná „hora“

200 g mouky, 3 žloutky, špetka soli, asi 3/8 litru vody, 1 lžička vanilkového cukru, kůra z ½ citrónu, 3 bílky, tuk na pečení; asi 500 g jablečného kompotu (bez šťávy), 1 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí nebo 2 lžíce ořechů, 1 lžíce moučkového cukru, 1 sklenička (2 cl) brandy nebo sladkého likéru

Z mouky, žloutků, chladné vody, vanilkového cukru a nastrouhané kůry zpracujeme těsto, do něhož nakonec opatrně přidáme i sníh z bílků. Z těsta upečeme nepříliš silné palačinky, a to z obou stran do zlatohněda. Hotové dáme do tepla. Když jsou připraveny všechny další přísady, můžeme začít „stavět horu“: na kulatý dortový talíř dáme jednu palačinku, na ni teplý jablkový kompot, posypeme několika opranými rozinkami a vše přikryjeme další palačinkou. Pak opakujeme – kompot, palačinku, rozinky – až do vypotřebování surovin. Horní palačinku tence posypeme moučkovým cukrem a plátky loupaných mandlí či sekanými ořechy. U stolu pak jen ohřejeme alkohol ve zvláštní nádobě (např. v džezvě), přelijeme jim jablečnou horu a zapálíme. Necháme v klidu dohořet. Pak již lze hotový moučník snadno dlouhým ostrým nožem shora dělit na požadovaný počet porcí. K tomuto našemu cukrářskému výrobku se dobře hodí teplý vanilkový nebo karamelový krém, horké šodó nebo i pikantní sladká poleva z pomerančů či červeného vína.

Doba přípravy: 40 min.

Na kompot použijeme dobrá nakyslá jablka, která nakrájíme na silnější plátky. Z příliš rozvařeného kompotu nevytvoříme potřebně vysokou „horu“, ta by se nám zcela jistě brzy sesypala.

Related Posts

Grilovaný broskvový dezert

Grilovaný broskvový dezert

[caption id="attachment_4976" align="alignright" width="300"] Grilovaný broskvový dezert[/caption] Ingredience: broskve, slunečnicový olej, sůl, med, broskvová povidla, zakysaná smetana, citrón, mandlové lupínky,