Ingredience: 300 g cuket, sůl, olivový olej, česnek, pepř, grilovací koření, bílé víno, chilli koření, tvaroh, smetana ke šlehání 33 %
Postup: Obvykle se grilujeme více zeleniny, ne jen jeden druh. Tentokrát to budou pouze cukety, nijak hrozné na přípravu. Bude to naopak velmi lehká záležitost, takže vykročíme vpřed. Cukety si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme si je na kolečka. Slupku necháváme, je to kvůli vzhledu. Připravíme si marinádu smícháním těchto surovin – olivový olej, sůl, pepř, grilovací koření a bílé víno, pokud možno sladké. V této směsi necháme cukety tři hodiny. Následně si rozpálíme gril a cukety na něj vkládáme. Ještě předtím do nich však vetřeme chilli koření. Grilujeme zprudka po obou stranách. Pozor, až se bude pracovat s chilli kořením – nikdy si nesmí člověk vložit ruce od chilli do oka. Grilované cukety si vyndáme na talíře a připravíme si dip. Smícháme tvaroh, smetanu ke šlehání, utřený česnek a sůl. Tentokrát olivový olej nepoužijeme, není zapotřebí. Cukety si do dipu namáčíme a tímto způsobem konzumujeme. Ještě si můžeme přidat jako přílohu česnekovou bagetu – normální nebo zapékanou či grilovanou.
Vhodná příloha: omáčky, dipy, česneková bageta