Grilovaný losos na citrónu

Grilovaný losos na citrónu

Grilovaný losos na citrónu
Grilovaný losos na citrónu

Ingredience: 300 g lososa, sůl, olivový olej, citrón, mrkev, rozmarýn

 

Postup: Losos je sice jednou z nejkvalitnějších ryb dostupných na trhu, ovšem jen velmi zřídka se v Česku lidé uchylují k jeho grilování a všeobecně k pokrmům z ryb. Je to ale škoda, protože ryby patří mezi nejhodnotnější složky potravy s mnoha vitamíny. Tak se nyní půjdeme podívat, jak na samotný recept. Lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu – olivový olej, sůl, citrónová šťáva a šťáva z mrkve. Je to sice trochu kontrast, ale vnese to do lososa úplně jiné chutě. V této marinádě necháme rybu 48 hodin, čili dva dny. Pokud by někdo chtěl ještě větší sílu, může to protáhnout klidně i na tři dny – 72 hodin. Namarinovanou rybu vyndáme a vkládáme na rozpálený gril, přičemž grilujeme zvolna. Hotovou rybu si vyndáme a dáme na talíř. Omyjeme a osušíme si citrón. Nakrájíme si ho na kolečka a nyní můžeme použít dva způsoby. Buď ho jen tak položíme na připravenou rybu nebo si ho jemně ogrilujeme po obou stranách, ještě s potřením oleje. Nakonec se nahoru na citrón ještě položí kousek rozmarýnu. Můžeme podávat s jemnými saláty či bramborami, avšak pečivo se k tomuto pokrmu úplně nehodí.

 

Vhodná příloha: saláty, brambory

Related Posts

Grilovaný aljašský losos

Grilovaný aljašský losos

Ingredience: Grilovaný aljašský losos 4 steaky lososa  1/2 hrnku másla 3 lžíce kečupu 1 lžíce worcesteru 1 lžíce sušené hořčice
Uzený losos naložený v medu

Uzený losos naložený v medu

Ingredience: Uzený losos naložený v medu půl litru vody  1/2 hrnku soli  3/4 hrnku medu  1/4 hrnku zlatého rumu  1/4
Losos s pikantní omáčkou

Losos s pikantní omáčkou

Losos s pikantní omáčkou Ingredience: 2 lososové steaky 1 lžíce čerstvé citronové šťávy  1 1/2 lžičky rozpuštěného másla sůl a

Uzený duhový pstruh

Ingredience: Uzený duhový pstruh 4 očištění a umytí duhoví pstruzi 2 lžičky mořské soli 2 lžičky čerstvě namletého pepře 1