Ingredience: 300 g lososa, sůl, olivový olej, citrón, mrkev, rozmarýn
Postup: Losos je sice jednou z nejkvalitnějších ryb dostupných na trhu, ovšem jen velmi zřídka se v Česku lidé uchylují k jeho grilování a všeobecně k pokrmům z ryb. Je to ale škoda, protože ryby patří mezi nejhodnotnější složky potravy s mnoha vitamíny. Tak se nyní půjdeme podívat, jak na samotný recept. Lososa omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu – olivový olej, sůl, citrónová šťáva a šťáva z mrkve. Je to sice trochu kontrast, ale vnese to do lososa úplně jiné chutě. V této marinádě necháme rybu 48 hodin, čili dva dny. Pokud by někdo chtěl ještě větší sílu, může to protáhnout klidně i na tři dny – 72 hodin. Namarinovanou rybu vyndáme a vkládáme na rozpálený gril, přičemž grilujeme zvolna. Hotovou rybu si vyndáme a dáme na talíř. Omyjeme a osušíme si citrón. Nakrájíme si ho na kolečka a nyní můžeme použít dva způsoby. Buď ho jen tak položíme na připravenou rybu nebo si ho jemně ogrilujeme po obou stranách, ještě s potřením oleje. Nakonec se nahoru na citrón ještě položí kousek rozmarýnu. Můžeme podávat s jemnými saláty či bramborami, avšak pečivo se k tomuto pokrmu úplně nehodí.
Vhodná příloha: saláty, brambory