Grilovaná zelenina jako špíz

Grilovaná zelenina jako špíz

Grilovaná zelenina jako špíz
Grilovaná zelenina jako špíz

Ingredience: 500 g zeleniny – žampiony, cukety, zelená, červená a žlutá paprika, baklažán, sůl, pepř, olivový olej, sušená majoránka, oregano, sušený tymián, sušený rozmarýn, sušená petrželka, sušená máta, větvičky rozmyrýnu

 

Postup: Drtivá většina lidí je zvyklá na špízy masovo-zeleninové, kdy je zelenina doplněná i touto hodnotou surovinou. Ovšem dá se dělat i vegetariánská forma. Ti, kdo maso nejí kvůli například svému přesvědčení, tak pro ně je tu tahle varianta. Veškerou zeleninu si omyjeme a osušíme. Přichystáme si kořenící směs – majoránka, oregano, tymián, rozmarýn, sušená petrželka, sušená máta, sůl a pepř. Tuto směs se snažíme vetřít do zeleniny, případně se v ní dá zelenina i obalit. Když je tento proces hotový, začneme zeleninu napíchávat na špíz v tomto pořadí – žampion, zelená paprika, cuketa, červená paprika, baklažán, žlutá paprika. Samozřejmě není nikde psáno, že to musí být striktně takto, každý si může zvolit vlastní pořadí. Tohle je jen takový nástřel. Špízy postříkáme olivovým olejem a vkládáme na rozpálený gril a grilujeme po obou stranách. Hotové špízy vyndáme na talíř a ozdobíme větvičkou rozmarýnu.

 

Vhodná příloha: omáčky, rajčatovo-olivový salát

Related Posts