Ingredience: 300 g brambor, 300 g anglické slaniny, sůl, olivový olej, grilovací koření, mletý kmín, smetana ke šlehání 33 %, česnek, tvaroh, tvrdý sýr, zelenina na oblohu
Postup: Tohle bude poměrně zvláštní recept, ale rozhodně chutný. Brambory ve slupce si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Necháme je ve slupce, protože to bude pro tento recept výhodnější z hlediska designu. Připravíme si marinádu na brambory – olivový olej, sůl, grilovací koření, kmín, tvaroh a smetana ke šlehání. Brambory necháme v marinádě dvě hodiny, ale musí být překrájené na poloviny, pokud možno podélně. Po uplynutí této doby si je vytáhneme a napíchneme na jehly. Střídáme pořadí – brambory, anglická slanina. Vkládáme špízy na rozpálený gril a můžeme grilovat zprudka. Hotové si položíme na talíř a můžeme podávat. Připravíme si přílohu v podobě česnekovo-sýrové omáčky. Smícháme si olivový olej, utřený česnek, tvaroh, smetanu ke šlehání a nastrouhaný tvrdý sýr. Musíme důkladně promíchat. Čím více sýra budeme mít v omáčce, tím to bude lepší. Ovšem pokud někdo nemusí tvrdý sýr, může ho vyměnit za měkký sýr, případně za jinou složku, třeba i ostřejšího typu. Tento pokrm můžeme podávat už takto – špízy a omáčka, nebo si můžeme ještě přidat zeleninu na oblohu dle vlastního výběru.
Vhodná příloha: omáčky