Bezpečnost při flambování

Flambovací plaménky by neměly být ničím víc než jen tichou oslavou ohně. Proto pamatujme:

  • Nikdy nenalévejme alkohol přímo z láhve do již hořících plamenů. Nastalo by nebezpečí přeskočení plamene do láhve! Vždy používejme malou skleničku jako „mezizásobník“ a alkohol nalévejme k předehřátí vždy nejprve do sběračky nebo dřezvy.
  • Láhev s alkoholem po použití ihned zazátkujme a uložme v bezpečné vzdálenosti od ohně!
  • Při flambování raději nenosme vlající široké rukávy. Obličej a především vlasy nikdy nevystavujme příliš blízko nad volný oheň. Delší vlasy si raději svažme stužkou.
  • Nikdy neflambujme pod příliš nízko zavěšeným lustrem či lampou anebo pod jinými snadno zápalnými dekoračními prvky našeho bytu.
  • Pokud by snad alkohol nezačal ihned hořet, zachovejme klid a rozvahu. Buď není lihovina dostatečně silná (má malé procento alkoholu), nebo flambovaný „objekt“ je příliš studený. Pročtěme proto znovu příslušný recept a jistě najdeme chybu i způsob, jak ji odstranit.

Často se vyskytuje otázka, zda flambovací „ohňostroj“ nezanechává v konzumentech nějaké procento alkoholu, které by ho učinilo neschopným vrátit se domů vlastním vozem. Toto nebezpečí nehrozí, pokud jsme flambovali správně, tj. pokud jsme nechali alkohol řádně vyhořet. To, co vyhořelo před našima očima, nemůže „shořet“ ještě jednou v našem těle. Z hořícího alkoholu se tedy netvoří žádná zrádná promile ani nebezpečné kalorie. Zůstane jen příjemná vůně – charakteristické aróma: to je zcela neškodné, asi jako vanilkový cukr.
Jiná situace by ovšem nastala, pokud by byl celý postup proveden, např. z neznalosti nebo nedostatku cviku, proti základním flambovacím pravidlům. Alkohol nemůže dobře vyhořet, když:

  • hořícím pokrmem mícháme; flambé musí hořet v klidu, bez vnějších mechanických zásahů;
  • jsme flambovací pánev přikryli pokličkou;
  • je v pánvi příliš mnoho šťávy z masa nebo ovoce; alkohol se pak „utopí“ – rozředí;
  • plameny uhasíme příliš brzo vínem, šťávou nebo vývarem.

Related Posts

Kdy servírovat flambé?

Při sestavování pořadí chodů bychom měli myslet na to, že flambovaný chod působí vždy velmi dráždivě. Flambovaný předkrm vyvolává u

Odměřování a výběr alkoholu

Normální středoevropská sklenička na pálenku má obsah asi 2 cl. Přibližně tolik potřebujeme na jednu porci, aby plameny maso správně