
Jak známo, Češi jsou velkými milovníky uzeného masa a dalších uzenářských pochutin a silný zvuk má i jméno českých uzenářů. Věrni této tradici jsme se rozhodli vyzkoušet si výrobu vlastních uzenin. Protože nejsme žádní nadšení kutilové ani protřelí stavitelé, nápad vyrobit si vlastní udírnu jsme zavrhli hned u zrodu. Místo toho jsme vyzkoušeli moderní udírnu Smokey Mountain Cooker od renomované firmy Weber.
Snadná montáž
Od rozbalení krabice po dotažení posledního šroubku neuplyne mnoho času. Poskládat udírnu Smokey Mountain Cooker dohromady nebyl kdovíjak náročný úkol a bát se ho nemusí ani vyložení antikutilové. Jednotlivé části do sebe dobře pasují a kromě šroubováku není potřeba žádné další nářadí.
Velkoryse prostorná udírna
Mezi klady udírny Smokey Mountain Cooker patří v prvé řadě její velikost. Možná, že v rozloženém stavu to tak ani nevypadá, ale jakmile udírnu poskládáte dohromady, uvědomíte si kolik masa v ní lze na jeden zátah vyudit. K dispozici totiž máte dvě samostatné grilovací plochy o průměru 57 centimetrů. To už je dostatečně velký prostor, abyste si mohli vyudit například tři kuřátka a na druhé ploše dejme tomu pořádný kus kýty nebo šunky od kosti.
Dokonalý přehled
Protože jsme v oboru uzení úplní začátečníci a ani ve standardním grilování nejsme žádní světoví mistři, ocenili jsme vybavenost udírny, díky které se z jinak náročného udržování správné teploty stala jednoduchá záležitost. V poklopu udírny je totiž zabudovaný teploměr, pomocí něhož snadno a rychle získáte přesné údaje o teplotě uvnitř udírny a nejste tak odkázáni jen na své instinkty a zkušenosti. Navíc díky třem samostatným průduchům se teplota snadno reguluje přesně podle potřeby.
Šunka jako od Lipperta
Jak jsme po chvíli poznali, s udírnou Smokey Mountain Cooker se člověk sžije velmi rychle. Obsluha udírny je velmi intuitivní a zvládnou ji i úplní začátečníci. Při použití poctivých surovin, vhodného dřeva případně správných udících lupínků a za předpokladu, že se dodržuje receptem stanovená doba uzení, je úspěch téměř jistojistě zaručen. Možná, že šunka od Lipperta, tohoto prvorepublikového velmistra v oboru uzenářském, by chutnala líp, ale i tak bude výsledek díky udírně Smokey Mountain Cooker dozajista prvotřídní.
Obtížnější čištění
Až doposud jsme mluvili jen o samých pozitivech, neboť během montáže a přípravy udírny jakož i během samotného uzení jsme nenarazili na žádné výrazné závady nebo nedostatky. Jeden nedostatek jsme ale přece jen objevili. Jestli udírna Smokey Mountain Cooker zaostává, tak je to údržba. Po zátěžovém testu, který spočíval v několikahodinovém uzení celých kuřat, šunky od kosti a většího množství klobás, byla udírna všechno, jen ne zářivě čistá. A to nás ta nejtěžší zkouška teprve čekala. Čištění vnitřku udírny bylo opravdu velmi náročné. Mnohé pokusy o odstranění nečistot skončily naprostým fiaskem. Například pokus zbavit udírnu nečistot pomocí čistících přípravků na nádobí a úspěch jsme neslavili ani poté, co jsme udírnu rozložili a po částech se jí pokoušeli umýt v myčce na nádobí. Nečistot jsme se nakonec zbavili pomocí čistících přípravků na trouby a speciálních prostředků na připálené trouby. Každopádně velký dík za zapůjčení udírny od prodejce grilů Weber z Prahy – tak snadno jak přes ně bychom se asi k udírně nedostali
Ve výsledku jsme vyjma drobných potíží při čištění u udírny Smokey Mountain Cooker nezaznamenali žádné závady nebo nedostatky. Udírna je spolehlivá, prostorná, vyrobená z poctivých materiálů a mnohé jistě potěší i svým jednoduchým, ale vkusným designem spoléhajícím na sílu temně černé barvy a pozinkovaných ocelových doplňků.
Když jsme u toho masa – tak malý tip na libovku – pečenou vepřovou krkovici. Ten jsme našli úplně náhodu při hledání receptů na nasolování masa. Na tomhle blogu o zabijačkách a vepřovém mase najdete spoustu šikovných informací, a tahle poslední novinka se nám prostě moc líbila. Mňam