Ingredience: 300 g hovězího masa, slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, chilli koření, sušený rozmarýn, grilovací koření, kysané zelí, masový nebo zeleninový vývar – ne z kostky, máslo, tvrdý sýr, kysaná smetana, petrželka, cibule, česnek, vajce
Postup: Hovězí maso dělané na grilu, považuje mnoho lidí za to pravé grilování. Dneska to bude tak trochu ostřejší. Maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si pikantnější marinádu. Smícháme si slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, chilli koření, sušený rozmarýn a grilovací koření. V této směsi si necháme maso přes noc. Další den si rozpálíme gril a maso vytažené z marinády do něj vkládáme a grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a můžeme jít k příloze. Vezmeme si kysané zelí a necháme ho okapat na sítu. Povaříme ho deset minut v masovém nebo zeleninovém vývaru. Vyndáme a opět necháme okapat. Pekáč vymažeme máslem a poklademe na dno zelí. Posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zalijeme směsí z kysané smetany, nasekané zelené petrželky, drobně nasekané cibule, prolisovaného česneku, soli, mletého pepře, vajec a další vrstvy sýra. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě zhruba 20 minut. Hotové vyndáme a podáváme k masu. Komu by dělala zle kombinace zelí a tvrdého sýru, může místo toho dát například nějaký druh zeleniny, třeba kořenové nebo něco exotičtějšího.
Vhodná příloha: zelí