Ingredience: 300 g choriza, slunečnicový olej, sůl, chilli omáčka, mletý pepř, česnek, mletá pálivá paprika, dijonská hořčice, zakysaná smetana, pažitka, petrželka, kopr, koriandr
Postup: Chorizo je klobása, ale ne jen tak ledajaká. Pochází ze Španělska, čili se logicky hned nabízí synonymum ostrá. Ano, ale ne tak, jak si někdo možná myslí. Je z vepřového mletého masa, s příměsí špeku, chilli a uzené papriky. Dnes se bude grilovat. Nemusí se dělat žádná očista, takže se hned půjde na marinádu. Smícháme si chilli omáčku, slunečnicový olej, sůl, mletý pepř, česnek, mletou pálivou papriku a dijonskou hořčici. V této směsi necháme chorizo přes celou noc, avšak musí být nakrájené na plátky. Další den si rozpálíme gril a plátky choriza vytažené z marinády grilujeme z obou stran zprudka. Hotové plátky pikantní španělské klobásy si vyndáme na talíř, ozdobíme zelenou petrželkou a můžeme si dodělat doplněk, který se bude skládat ze studené omáčky. Do misky si dáme zakysanou smetanu, do ní přidáme najemno nasekanou pažitku, najemno nasekanou petrželku, najemno nasekaný kopr, najemno nasekaný koriandr a sůl. Důkladně promícháme a podáváme ke grilovanému chorizu. Studená omáčka se dělá hlavně z důvodu, aby se srazila pikantnost marinády. Samozřejmě kromě choriza se může do omáčky namáčet i podávané pečivo.
Vhodná příloha: pečivo