Ingredience:
4 – 7 kg žeber, vyberte si kus
1/2 hrnku hrubozrnné mořské soli
1/4 hrnku drcených jemných papriček chilli nebo ančovičky
1/3 hrnku černého pepře
2 lžičky kmínu
1/4 hrnku mletého česneku
1/2 hrnku hovězího vývaru
2 lžíce semínek celeru
Detaily receptu:
Většina řezníků vám dodá celý kus žeber, ale někteří vám nabídnou jen menší kusy žeber. Žebra rozdělená na části před grilováním 8 až 10 hodin povařte, pokud jsou v kuse, trvá to 14 až 18 hodin.
Odstraňte ze žeber větší části tlustého.
Smíchejte všechny suché ingredience v mixéru, dokud nejsou opravdu dobře promixované. Pomažte a pořádně zapracujte směs do žeber, zabalte je a nechte odpočinout asi dvě hodiny.
Vajíčko připravte na nepřímé grilování, rozehřejte ho na 120°C. Použijte dřevěné špalíky (dub, ořešák, jabloň a třešeň) pokud máte možnost.
Žebra grilujte, dokud nemají teplotu 70°C a pak snižte teplotu vajíčka na 100°C.
Až bude mít maso teplotu 85° C, začněte zkoušet jemnost masa (vidličkou kousek odloupněte a uvidíte, jak snadno nebo těžce to půjde).
Po vyjmutí žeber je zabalte do alobalu s půl šálkem vývaru a nechte odpočinout asi tři hodiny. Je velmi důležité odkrajovat kousky masa podle směru vláken.
Šťávu si nechte na polévání.