Hovězí žebra

Hovězí žebra

Ingredience:

Hovězí žebra
Hovězí žebra

4 – 7 kg žeber, vyberte si kus

1/2 hrnku hrubozrnné mořské soli

1/4 hrnku drcených jemných papriček chilli nebo ančovičky

 1/3 hrnku černého pepře

2 lžičky kmínu

 1/4 hrnku mletého česneku

 1/2 hrnku hovězího vývaru

2 lžíce semínek celeru

Detaily receptu:

Většina řezníků vám dodá celý kus žeber, ale někteří vám nabídnou jen menší kusy žeber. Žebra rozdělená na části před grilováním 8 až 10 hodin povařte, pokud jsou v kuse, trvá to 14 až 18 hodin.

Odstraňte ze žeber větší části tlustého.

Smíchejte všechny suché ingredience v mixéru, dokud nejsou opravdu dobře promixované. Pomažte a pořádně zapracujte směs do žeber, zabalte je a nechte odpočinout asi dvě hodiny.

Vajíčko připravte na nepřímé grilování, rozehřejte ho na 120°C. Použijte dřevěné špalíky (dub, ořešák, jabloň a třešeň) pokud máte možnost.

Žebra grilujte, dokud nemají teplotu 70°C a pak snižte teplotu vajíčka na 100°C.

Až bude mít maso teplotu 85° C, začněte zkoušet jemnost masa (vidličkou kousek odloupněte a uvidíte, jak snadno nebo těžce to půjde).

Po vyjmutí žeber je zabalte do alobalu s půl šálkem vývaru a nechte odpočinout asi tři hodiny. Je velmi důležité odkrajovat kousky masa podle směru vláken.

Šťávu si nechte na polévání.

Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *