Křupavá vepřová kýta

6 – 8 porcí

1 vepřová kýta (asi 2,5 kg s kostí), 1 lžička majoránky, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého kmínu, 3 lžíce oleje, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce horké vody, 1 šálek smetany, 1 lžičky hořčice, špetka pepře

Vepřovou kýtu krátce opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Kýtu nasadíme na rožeň podél kosti, opatrně ovineme nerezovým drátem a do masa zastrčíme rožnici vidličky. Kýtu rožníme při otáčení celkem 2 ½ hodiny. Pod rožněm umístíme misku na zachycování šťávy. Majoránku smícháme se solí, kmínem a olejem a asi po 40 minutách občas kýtu touto směsí poléváme. Asi 15 minut před koncem smícháme med s horkou vodou a často kýtu tím potřeme.

Zbývající okořeněný olej, vodu s medem, hořčici, pepř a 2 – 3 lžíce odkapaného vypečeného tuku smícháme a získáme tak omáčku.

Příloha: pečené brambory, salát podle chuti.

Doba přípravy: 2 hod. 40 min.

Related Posts