Ingredience: 300 g lososa, olivový olej, sůl, citrón, kopřivy, cukr, mletá skořice, hlávkový salát, ledový salát, rajčata, lahůdkové cibulky, rajský protlak, pepř
Postup: Losos a citrón – dvě suroviny, které k sobě jdou po všech stránkách. Lososa si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu – olivový olej, sůl, citrónová šťáva a kůra a vývar z kopřivových listů. Vývar získáme převařením této rostliny ve vroucí vodě. Je to taková novota, kopřivy se obvykle přidávají do jarních salátů, ale tady se v marinádě jedná o čistý vývar. V této směsi necháme lososa přes noc. Další den si rozpálíme gril a maso na něj vkládáme, přičemž grilujeme jemným způsobem. Hotového lososa můžeme ještě ozdobit lístky kopřivy. Citróny jsou další na řadě. I ony půjdou do marinády, ale pouze na tři hodiny. Marináda se skládá z olivového oleje, soli, cukru a mleté skořice. Citróny si po uplynutí lhůty vyndáme z marinády a vkládáme na rozpálený gril, kde zlehka ogrilujeme. Hotové si přidáme k lososovi. Samozřejmě se nebude takto upravená ryba jíst jen tak. Nachystáme si snadnou přílohu. Bude to salát. Všechnu zeleninu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Hlávkový a ledový salát si natrháme. Rajčata si nakrájíme na dílky, cibulky na tenká kolečka a všechnu zeleninu si dáme do mísy. Nyní si připravíme zálivku. Smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, rajský protlak, sůl a pepř. Tuto zálivku nalijeme na nachystanou zeleninu. Vše důkladně promícháme a můžeme podávat s rybou.
Vhodná příloha: saláty