Suroviny pro 4 porce: 4x pstruh ( 20-30cm), 2x mrkev, 1x petržel, ½ celeru, 2x cibule, sůl, pepř, citronová šťáva a kůra, máslo, petrželka, fenykl a kapary.
Příprava: Povolenou kostku másla rozmělníme a smícháme s nasekanou petrželkou nadrceným kapary, fenyklem a špetkou citronové kůry. Máslo důkladně promícháme a necháme odležet na chladném místě. Mrkev, celer a petržel si nakrájíme na pruhy 2x5cm a vložíme na gril společně s cibulí nakrájenou na kolečka. Grilujeme 3 minuty po každé straně. Pstruha důkladně očistíme a zbavíme postranních ploutví a hřbetní ploutve. Pokud je pstruh čerstvý, rozřízneme břicho od hlavy až k zadní ploutvi a vyjmeme vnitřnosti. Vnitřek pstruha také očistíme, potřeme bylinkovým máslem a vyplníme směsí grilované kořenové zeleniny s cibulí. Naplněného pstruha vkládáme na gril a zvolna grilujeme 7-10 minut z každé strany. Další recepty na grilovaného pstruha
mohou používat bylinky, rybí maso je na experimenty s vůněmi ideální. Grilovaná zelenina provoní celého pstruha a bylinkové máslo mu dodá křehkost a jemnost. Před podáváním pstruha zakápneme citronovou šťávou.
Vhodné přílohy: grilované brambory v alobalu, grilovaná zelenina.