Ingredience: 300 g lososa, sůl, olivový olej, citrón, mletá sladká paprika, rajský protlak, česnek, majonéza, thajská rybí omáčka, sójová omáčka, zakysaná smetana, pažitka
Postup: Tento typ pokrmu je dost netradiční z toho důvodu, že na lososa se obvykle nepoužívají tzv. červené přísady, no, ale dnes tomu bude jinak, proto ten název receptu, takže si ukážeme, co dělat. Lososa si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si jemnou, ale červenou marinádu. Smícháme si olivový olej, sůl, citrónovou šťávu, mletou sladkou papriku, rajský protlak a utřený česnek. V této marinádě necháme lososa 24 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril a lososa zlehka grilujeme. Hotového si vytáhneme na talíře a můžeme podávat s dipem či omáčkami. Jednou z omáček může být například i ta na tak trochu thajský způsob. Smícháme sůl, majonézu, thajskou rybí omáčku, sójovou omáčku a zakysanou smetanu. Můžeme doplnit i jemně posekanou pažitkou. Důkladně promícháme a podáváme k lososovi. Na přílohu k této rybě, která je mimochodem považována za jednu z nejkvalitnějších se hodí v uvozovkách skoro cokoliv. Může to být zelenina, saláty, ale brambory či rýže. Jen pozor na pečivo, to by k lososovi nemělo jít, jinak se strávníci nemusí omezovat v ničem.
Vhodná příloha: omáčky, dipy, saláty, americké brambory