2 středně velcí mladí bažanti, několik rozdrcených bobulí jalovce, sušená cibule, olej, několik velkých plátků slaniny, 1 – 2 lžíce másla, sůl.
Vykuchané a dobře osušené bažanty potřeme zevnitř i zvenčí směsí koření a mírně je naolejujeme. Pak je pečlivě obalíme plátky slaniny nebo – chceme-li se slaniny vzdát – použijeme větší množství oleje a častěji potíráme. Doba grilování je asi 1 hodina. Na posledních 10 minut slaninu odstraníme a potíráme rozpuštěným máslem, aby vznikla křupavá kůrka. Solíme až před podáváním.
Příloha: kysané zelí, bramborová kaše
Doba přípravy: 1 hod. 20 min.
Podle zkušenosti starých zálesáků uchováme syrové maso déle čerstvé, když je na povrchu lehce potíráme stolním olejem. Místo oleje můžeme použít i oprané kopřivy.