Ohnivý guláš

50 g slaniny, 10 středně velkých cibulí, 1 lžíce oleje, 500 g hovězího masa (zadního nebo kližky), ½ lžičky soli, ½ lžičky sladké papriky, trochu sušeného česneku, trochu pepře, 1/8 litru vody, 4 rajčata nebo trochu kečupu, 2 lžíce podmáslí, 1 lžíce octa; 1 lžíce másla, 1 červená a 1 zelená papriky, 1 sklenička (2 cl) žitné

Slaninu a cibule nakrájíme na kostičky a necháme na horkém tuku zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájené maso, zprudka opečeme a okořeníme. Podlijeme vařící vodou, přidáme podmáslí, ocet a rajčata a povaříme na mírném ohni. Mezitím pečlivě očistíme papriky a nakrájíme je na tenké proužky. Tyto barevné „ozdoby“ dusíme asi 8 minut na horkém másle ve flambovací pánvi. Přilijeme alkohol, krátce jej ohřejeme a zapálíme. Hořící zeleninu přeneseme na hotové maso.

Doba přípravy: 1 hod. 30 min.

Nemáme-li rádi papriky, použijeme plátky čerstvých žampiónů. Ke guláši s paprikami se hodí syrové zelí, ke guláši se žampióny spíše hlávkový salát.

Related Posts