Crêpes jsou velmi tenké palačinky. Při pečení musejí být tak hebké jako hedvábný papír, pokud se ovšem přesně přidržíme návodu k jejich přípravě.
Crêpes jsou velmi jemným sladkým moučníkem, jenž flambováním ještě navíc získává další delikátní příchuť a aróma. Následují všechny potřebné potraviny a základní pravidla pro přípravu flambovaných crêpes – „Caps de flamme“. Obměňuje se jen jejich náplň.
Základní recept na crêpes
150 g mouky, 3 vejce, špetka soli, asi 3/8 l mléka (část mléka lze nahradit rozpuštěným máslem)
Asi hodinu před pečením dobře rozmícháme všechny vyjmenované základní potraviny. K tomu je výhodnější použít buď kuchyňský mixér, nebo ruční šlehač, neboť ručně připravované těsto bychom museli před použitím cedit přes jemné sítko, jak je obvykle požadováno v kuchařkách z minulého století. Správná pánev na přípravu crêpes není příliš veliká, obvykle má průměr 12 – 18 cm, optimální rozměr je 15 cm.
Crêpes jsou tedy nejen tenké, ale jsou charakteristické i svým rozměrem. Tak se totiž vejdou – naplněny a stočeny – ve větším počtu bez problému do větší flambovací pánve. Pro každého hosta počítáme se dvěma kusy, více se konzumuje jen velmi zřídka.
Doba přípravy: 1 hod. 30 min.
Těsto si můžeme připravit i delší dobu předtím, než přijdou hosté. Výhodou totiž je, že nepoužíváme sníh, a vyhneme se tedy problémům s jeho včasnou přípravou.
Meruňková crêpes
Meruňková zavařenina, 1 sklenička (2 cl) meruňkovice nebo koňaku
Hotové svitky naplníme hustou meruňkovou zavařeninou. Flambujeme meruňkovicí nebo koňakem, pak posypeme moučkovým cukrem.
Curaçao-crêpes
Ananasový kompot, 1 sklenička (2 cl) curaçaa, 1 sklenička (2 cl) koňaku
Na náplň použijeme odkapané kousky ananasu, které jsme předtím asi na dobu 1 hodiny naložili do curaçaa. Pro vlastní flambování flambování se curaçao příliš nehodí, použijeme spíše koňak.
Crêpes Déjazet
Višňový džem, kávová poleva, 1 sklenička (2 cl) kávového likéru
Hotové crêpes lehce potřeme kávovou polevou a naplníme višňovým džemem. K flambování se nejlépe hodí kávový likér (35 %); použít lze i rum.
Crêpes flamandes
Trochu jablečného rosolu, 1lžíce rumu, trochu moučkového cukru, 1 sklenička (2 cl) kalvadosu nebo koňaku
Trochu jablečného rosolu utřeme s rumem; hotovou náplní naplníme crêpes. Stočíme, flambujeme kalvadosem nebo koňakem (příp. i rumem). Hotový moučník silně posypeme moučkovým cukrem v okamžiku, kdy plaménky právě dohasínají.
Crêpes napolitaines
Pomerančový džem, 1 sklenička (2 cl) pomerančového likéru
Crêpes potřeme pomerančovým džemem a stočíme. K flambování použijeme – podle možností – pomerančový likér (40 %), popř. koňak.
Crêpes Normandie
Trochu bílého vína, několik kousků jablek, několik rozinek, 1 sklenička (2 cl) kalvadosu nebo rumu
V troše bílého vína dusíme kousky jablek a rozinky; k naplnění crêpes použijeme tuto náplň zbavenou přebytečné šťávy. Flambovat lze kalvadosem nebo rumem.
Rumové crêpes
Trochu rumu, moučkový cukr, 1 sklenička (2 cl) rumu
Jednotlivé hotové crêpes pokapeme podle chuti jednotlivých hostů. Nestáčíme, jen nadvakrát přeložíme. K flambování použijeme rum, po skončení mírně pocukrujeme.