1 ¼ litru vody nebo 1 litr vody a ¼ litru ovocné šťávy, 500 g zralých aromatických hrušek, 1 kus skořice (vcelku), kůra ze ¼ citrónu, asi 100 g cukru, 1 lžíce bramborové moučky, 4 lžíce vody, 1 citrón, 1 sklenička (2 cl) kmínky nebo maraskina
Hrušky oloupeme a nakrájíme na podlouhlé kousky. Uvaříme je doměkka v oslazené vodě se skořicí a nastrouhanou citrónovou kůrou. Pak vyjmeme sběračkou asi 1/3 ovoce. Bramborovou moučku rozmícháme v chladné vodě, přidáme do vařící šťávy a necháme ještě jednou vzkypět. Přidáme citrónovou šťávu, ochutíme a necháme vychladnout. Před podáváním ohřejeme ve flambovací pánvi jen tu část hrušek, kterou jsme předtím odebrali, přelijeme ji alkoholem a hořící ovoce přendáme do chladné ovocné polévky.
Doba přípravy: 35 min.
Ovocné polévky zůstanou pěkně průhledné, když je zahušťujeme bramborovou moučkou. Bramborový škrob vždy nejdříve rozmícháme v troše studené vody a rozmíchání opakujeme ještě jednou před jeho vmícháním do horké polévky.
Pokud polévka nejdříve zhoustne a pak se úplně rozteče „jako voda“, pak jsme ji vařili příliš rychle a prudce! Tedy pozor: polévku necháme povařit jen velmi krátkou dobu!