Ingredience: 600g čerstvých hub (nejlépe hříbky), 150g suchých rohlíků, 3 vejce, lžička majoránky, 3 stroužky česneku, lžička mletého kmínu, 200ml mléka, 1 cibule, 4 plátky slaniny, hrstka pažitky, sůl, pepř, strouhanku (dle potřeby), 2 salátové okurky, 1citron, 50ml smetany, olej
Postup: Nejprve si dáme namočit rohlíky do mléka, kde je necháme asi 20 minut. Mezitím si na prkénku najemno nakrájíme hříbky společně se slaninou a vložíme do druhé misky. pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a dochutíme. Ochucujeme pažitkou, majoránkou, kmínem solí a pepřem. Pak z rohlíků vymačkáme přebytečné mléko a rozmačkáme je k houbám. Vše důkladně promícháme a necháme v chladu uležet 2 hodiny. mezitím si nahrubo nastrouháme oloupané okurky, které dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Okurky zakápneme smetanou, promícháme a také necháme uležet. Do směsi hub přidáme vejce, spojíme odpovídajícím množstvím strouhanky, promícháme a tvoříme placky. Před vložením na gril placky potřeme olejem a necháme grilovat 4 minuty z každé strany. Před servírováním dáme na každou placku 1 lžíci okurkového přelivu.
Vhodná příloha: pečené brambory
© openas70 – Fotolia.com