Vepřové kotlety v ostré omáčce

8 – 10 porcí

12 vepřových kotlet, 2 cibule, 6 lžic jablečného octa, 1 šálek vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžička pepře, 1 lžička soli, 2 silnější plátky citrónu s kůrou, 100 g másla, 1 šálek rajčatového protlaku (kečupu), 2 lžičky worcesterské omáčky, 2 lžíce oleje, na každou kotletu špetka soli

Cibule oloupeme a rozkrájíme na kostičky, které smísíme a octem, vodou, cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Přidáme oba plátky citrónu a vše necháme vařit na mírném plameni asi 20 minut. Omáčku sejmeme z plotny nebo grilovacího roštu, za míchání v ní necháme rozpustit připravené máslo. Přidáme kečup a worcester, vše dobře promícháme a necháme ještě jednou na okraji grilu krátce vzkypět. Zbytek doby před podáváním udržujeme omáčku při vhodné teplotě.

Vepřové kotlety krátce opláchneme ve studené vodě a dobře utěrkou osušíme; okraje masa několikrát nařízneme a jednotlivé porce z obou stran potřeme peroutkou olejem. Kotlety grilujeme asi 5 – 6 minut z každé strany, často je obracíme a opakovaně potíráme olejem. Nakonec je hotové osolíme a podáváme s horkou omáčkou.

Příloha: bílá veka, bramborový salát, každý zeleninový salát.

Doba příprava: 50 minut.

Zbylý rajčatový protlak z konzervy přendáme do porcelánového hrnku a zalijeme olejem. Uložený v chladničce vydrží až sedm dní.

Related Posts