
Ingredience: 300 g makrely, olivový olej, sůl, česnek, citrón, tymián, červené víno, sójová omáčka, zelenina dle vlastního výběru – rajčata, šalotka, salátová okurka, hlávkový salát, čekanka, jablko, ananas, pomeranč, tvrdý tvaroh, majonéza, slunečnicový olej, ocet
Postup: Makrela se dnes dá koupit v drtivě většině obchodů s potravinami, avšak uzená. Grilovanou člověk sežene výjimečně nebo spíše vůbec. Tak si dnes zkusíme udělat přípravu jedné takové rybičky na grilu. Rybu bychom měli mít už bez vnitřností. Omyjeme ji pod tekoucí vodou a osušíme. Smícháme si tyto suroviny na marinádu – olivový olej, utřený česnek, citrónová šťáva, tymián, sůl, červené víno a sójová omáčka. Tato marináda se hodí na ryby dokonale a můžeme v ní nechat makrelu přes noc. Další den si rozpálíme gril a makrelu na něj vložíme, přičemž grilujeme zlehka. Hotovou rybu si vyndáme na talíř a nachystáme si zeleninu. Vybereme si podle vlastního výběru, ale tady je takový nástřel. Rajčata, šalotku, salátovou okurku a přidáme i citrón – vše omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nakrájíme si vše na plátky, rajčata na měsíčky. Rybu můžeme ještě zakápnout citrónovou šťávou a obložíme zeleninou. A nyní k další příloze. Uděláme si speciální tropický salát. Hlávkový salát, čekanku, jablko, ananas, pomeranče a okurku omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Hlávkový salát rozdělíme na listy, čekanku, pomeranč, okurku, ananas a jablko nakrájíme na plátky, samozřejmě vše je oloupané. Suroviny si rozložíme na mísu, posypeme nastrouhaným tvarohem, majonézou, polijeme octem a olejem, důkladně promícháme a může servírovat.
Vhodná příloha: saláty