Ingredience: 300 g ryb, olivový olej, sůl, rýžové víno, kokosové mléko, sójová omáčka, kukuřičný škrob, cukr, rybí omáčka, banánové listy, žloutky, slunečnicový olej, hořčice, citrón, cibule, zakysaná smetana, šunka
Postup: Banánové listy a grilování – u nás absolutně netradiční, v Asii úplně běžná záležitost. Takže ryby, které se koupí už tzv. vybrané neboli bez vnitřností si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si asijskou marinádu. Smícháme rýžové víno, kokosové mléko, sójovou omáčku, kukuřičný škrob, cukr a rybí omáčku. V této směsi ryby necháme marinovat tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si rozpálíme gril. Rybu si vyndáme z marinády a zabalíme ji do banánových listů, které se omyjí pod tekoucí vodou a osuší. Ryby se grilují ze všech stran zprudka. Hotové ryby se vyndají na talíře a můžeme přidělat přílohu. Bude se jednat o studenou omáčku. Začneme přípravou majonézy. Do misky si dáme žloutky a po miniaturních kapkách přiléváme olej. Musíme neustále míchat či šlehat, aby se majonéza nesrazila. Opravdu se olej musí přilévat po malinkých kapkách. Může to trvat i půl hodiny. Když je majonéza umíchaná, tak přidáme hořčici, citrónovou šťávu, nastrouhanou cibuli, případně úplně najemno nasekanou, zakysanou smetanu, sůl a na závěr nadrobno nasekanou šunku. Důkladně rozmícháme a můžeme podávat k ugrilovaným rybám.
Vhodná příloha: omáčky