Ingredience: 300 g pstruha, sůl, olivový olej, hnědý cukr, chilli koření, vanilkový cukr, sušený rozmarýn, máslo, cibule, česnek, plnotučná hořčice, kečup, tabasco, bílé víno, brambory, pažitka
Postup: Ryby jako takové jsou stále ještě považovány za okrajovou potravinu. Česká republika se drží na nejvyšších stupíncích, co se týká nejmenší spotřeby ryb na osobu. Dovozci se proti tomu snaží bojovat, ale zatím je to marné – třeba po dnešním receptu přibude rybám zase nějaký ten fanoušek. Ryby bychom si měli koupit už tzv. vybrané, to znamená bez vnitřností. Omyjeme je pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si tuhle marinádu – olivový olej, sůl, hnědý cukr, chilli koření, sušený rozmarýn a vanilkový cukr. Je to dost nezvyklá marináda a ještě k tomu na ryby, ale nemusí být všechno podle zaběhnutých standardů. Rybu necháme v této marinádě přes noc. Další den je dáváme na rozpálený gril a můžeme grilovat zprudka. Během procesu můžeme ještě zastříkávat olivovým olejem. Hotovou rybu si vytáhneme na talíře a připravíme si přílohu. Vezmeme si hlubší pánev, ve které si na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme plnotučnou hořčici, kečup, tabasco a bílé víno. Necháme provařit a můžeme přidat ke pstruhům. Pokud by někomu bylo ještě málo, může si připravit další přílohu – uvaříme brambory, rozšťoucháme je a přidáme do nich najemno nasekanou pažitku.
Vhodná příloha: saláty, zelenina, omáčky, brambory