Sele grilované na rožni

1 hřbet z menšího selete (asi 1 – 1,5 kg), olej, několik větších, nepříliš silných plátků slaniny, sůl.
Marináda: ¼ litru vinného octa, ½ litru konzumního červeného vína, 1 bobkový list, 4 zrnka pepře, 1 rozdrcený stroužek česneku, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce jemně nasekaného celeru (hodí se i sterilovaný), 1 lžíce cukru, 1 pórek nakrájený na plátky.

Vyjmenované součásti smísíme a připravíme nálev, do kterého vložíme maso. Surovinu občas otáčíme. Podle možnosti necháme odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe však až 24 hodiny. Po vyjmutí z nálevu hřbet pečlivě osušíme a připevníme na rožeň potřený olejem tak, aby byl dobře vyvážen. Maso obložíme plátky slaniny, které na griláž důkladně upevníme silnější nití, a „polotovar“ mírně potřeme olejem. Vložíme do rozpáleného grilu a podle tloušťky masa otáčíme asi 60 – 80 minut. Posolíme až po skončení grilování. S porcováním počkáme ještě asi 6 – 8 minut, aby z hotové grilády nevyteklo příliš mnoho šťávy.

Doba přípravy: 24 hod. + 20 min.

Related Posts

Závitky z divočáka plněné špenátem a petrželí v alobalu

Závitky z divočáka plněné špenátem a petrželí v alobalu

[caption id="attachment_3600" align="alignright" width="300"] Závitky z divočáka plněné špenátem a petrželí v alobalu[/caption] Ingredience: 600g kýty z divočáka, 150g listového
Steak z divočáka marinovaný v brusinkách

Steak z divočáka marinovaný v brusinkách

[caption id="attachment_3442" align="alignright" width="300"] Steak z divočáka marinovaný v brusinkách[/caption] Ingredience: 800g kančí kýty, 100ml kompotovaných brusinek, 4 snítky jalovce,
Králičí zadní grilované v alobalu s žampiony

Králičí zadní grilované v alobalu s žampiony

[caption id="attachment_3438" align="alignright" width="300"] Králičí zadní grilované v alobalu s žampiony[/caption] Ingredience: 4 zadní nohy z králíka, 8 menších žampionů, 100g
Králičí karbanátky s vůní jablek na grilu

Králičí karbanátky s vůní jablek na grilu

[caption id="attachment_3434" align="alignright" width="300"] Králičí karbanátky s vůní jablek na grilu[/caption] Ingredience: 800g králičího masa, 1 jablko, 3 starší housky,