Hořící „prasátka“

1 kg vepřové pečeně, sůl, tymián nebo majoránka, 5 lžic vody, 2 velké cibule, kus celeru, 2 rajčata, ¼ l podmáslí, voda nebo víno, 1 lžička hořčice, 1 stroužek česneku nebo trochu práškového cukru, 1 lžička bramborové moučky, 1 sklenička (2 cl) koňaku nebo brandy

Tuk na mase mírně nařízneme a pečeni vložíme do vroucí vody. Tuk necháme vyloužit. (Libové maso pečeme bez vody, jen asi na 2 lžících oleje.) Ze všech stran osmahnuté maso pak dusíme pod pokličkou se všemi ostatními přísadami, a to podle tloušťky kusu asi 1 – 1 ½ hodiny. Pečeni položíme na vhodné kuchyňské prkénko, přelijeme je alkoholem a zapálíme. Na plátky rozkrájíme až poté, co plameny samy od sebe zhasly. Šťávu zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve studené vodě (bramborovou moučkou).

Doba přípravy: 1 hod. 10 min.

Related Posts