400 g telecího masa bez kostí, 100 g prorostlé slaniny, 12 středně velkých žampiónů, 1 menší pálivá paprika, tuk na opékání; 2 lžíce másla, 1 sklenička (2 cl) koňaku
Telecí maso rozkrájíme na stejnoměrně silné kostičky; případné blány odstraníme. Na stejnou velikost rozkrájíme i slaninu, ale ne na kostičky, nýbrž na plátky. Na zcela tenké kousky rozkrájíme i pálivou papriku. Maso, slaninu, papriku a předdušené žampióny rozdělíme na 4 porce a jednotlivé kousky navlečeme střídavě na jehly. Slanina ve většině případů uvolní dostatek slaného tuku, proto není třeba hotový pokrm příliš přisolovat. Hotovou jehlu opečeme ze všech stran na horké pánvi tak, aby byly všechny suroviny měkké. (Nejlépe to poznáme na jejich středních částech, v blízkosti kovové jehly.)
K další přípravě buď vezmeme další čistou pánev a ohřejeme v ní 2 lžíce čerstvého tuku (másla nebo margarínu), než do ní přeneseme hotové jehly. Nebo slijeme tuk opatrně z původní pánve do jiné nádoby a flambujeme v pánvi původní. Dbejme přitom na to, aby v ní nebyl žádný dotmava vypálený tuk. Předehřátý koňak rozdělíme okolo jehel a zapálíme.
Kovové jehly lze vkusně upravit na podkladu z rizota nebo šafránové rýže (místo šafránu můžeme použít i kari).
Doba přípravy: 1 hod.