Hořící „lodičky“

1 ¼ vody, kůra z poloviny pomeranče, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky, ¾ l pomerančové šťávy, ½ l minerálky, 2 – 4 lžíce cukru (podle toho, jak sladká je použitá šťáva); 1 bílek, 1 lžička másla, ½ lžíce mandlí, 1 sklenička (2 cl) pomerančového likéru (40 %) nebo koňaku

Pomerančovou kůru vložíme do ¼ litru chladné vody, kterou pomalu přivedeme k varu. Kapalinu zahustíme škrobovou moučkou a kůru vylovíme; tekutinu necháme za občasného promíchávání vychladnout. Přidáme ovocnou šťávu a minerální vodu a polévku osladíme.

Čerstvý bílek ušleháme na tuhý sníh, který po přidání 1 lžíce cukru ještě šleháme další 2 minuty. V širším hrnci uvedeme k varu asi 1 l vody, načež ji odstavíme z plamene. Dvěma lžičkami, které často ponořujeme do vroucí vody, vykrajujeme z ušlehaného sněhu „lodičky“. Plovou-li již všechny na povrchu vody, pak hrnec na pět minut přikryjeme, aby lodičky „došly“ a správně nafoukly. Polévku plníme do velké polévkové mísy, sběračkou do ní opatrně přidáme vychlazené lodičky a až do doby konzumace přechováme v chladu. Při servírování nejdříve mírně osmahneme mandle nakrájené na malé ploché kousky na flambovací pánvi vymazané máslem. Přidáme pomerančový likér, zahřejeme a zapálíme. Flambované mandle rozdělíme na povrch polévky mezi jednotlivé lodičky.

Doba přípravy: 45 min.

Použité ovoce – nebo lépe řečeno – použitá kůra z ovoce nesmí být impregnovaná konzervačními prostředky.
Chladné (mražené) polévky vždy smícháme s minerální vodou; pak se stanou i v parném létě velmi osvěžujícími!

Related Posts

Grilovaný broskvový dezert

Grilovaný broskvový dezert

[caption id="attachment_4976" align="alignright" width="300"] Grilovaný broskvový dezert[/caption] Ingredience: broskve, slunečnicový olej, sůl, med, broskvová povidla, zakysaná smetana, citrón, mandlové lupínky,