1 veka bílého francouzského chleba, 2 stroužky česneku, ¼ lžičky soli, 4 lžíce směsi bylinek nakrájených nadrobno, 250 g másla.
Veka se nakrájí na plátky o tloušťce asi 3 cm, avšak plátky se neproříznou úplně, nýbrž jen tak, aby spodní třetina veky ještě držela pohromadě. Stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na kostičky a kostičky nožem rozmačkáme. Sůl, rozmačkaný česnek a bylinky utřeme s máslem a okořeněným máslem namažeme jednotlivé plátky. Veku volně zabalíme do alobalu, kraje dobře složíme a grilujeme 15 minut při občasném obracení. Po 15 minutách vyjmeme z alobalu a grilujeme ještě dalších 10 minut.
Doba příprav: 1 hod.
K plnění bílé veky je také vhodné paprikové máslo, sardelové máslo (250 g másla, ½ tuby sardelové pasty, 1 šálek nadrobno nakrájených bylinek a sůl) nebo rajčatové máslo (250 g másla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce kečupu, mletá paprika).