Ingredience: banány, slunečnicový olej, sůl, med, vaječný likér, hořká čokoláda, rum, mletá skořice, máslo, smetana ke šlehání 33 %, zakysaná smetana, tvaroh, bílý jogurt, jahody, cukr, vanilkový cukr, práškový cukr, mandle, vlašské ořechy, rozinky, máslo, mléko
Postup: Tento jednoduchý recept zvládne určitě každý. Banány zbavíme šlupky, vyndáme a nakrájíme na tenké plátky. Nachystáme si sladkou marinádu – slunečnicový olej, sůl, med, vaječný likér, hořká čokoláda, rum, mletá skořice a rozpuštěné máslo. Banány si nakrájíme na plátky nebo na menší kousky a vložíme je do marinády. Necháme v ní tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty je vyndáme z marinády, napíchneme na špejle a vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka. Hotové si vyndáme na talíř a zbavíme špejle, případně je necháme tak jak jsou. Ještě si nachystáme sladkou omáčku jako doplněk. Bude velmi sladká. Smícháme si smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, tvaroh, bílý jogurt, najemno nasekané jahody, cukr, vanilkový cukr, práškový cukr, namleté mandle, namleté vlašské ořechy, rozinky, rozpuštěné máslo a mléko. Všechno spolu důkladně promícháme a podáváme k banánovým špízům. Jedná se opravdu o až extrémně sladký pokrm, kdo nemusí moc sladké, tak to nedoporučujeme, ale pro druhý typ lidí to je skvělá volba, avšak pozor na přeslazení. Pokud se člověk nechce přesladit, musí dávat hlavně, co se týká cukru menší množství.
Vhodná příloha: omáčky